Mavi Yakalı Çalışanları Motive Etmenin 5 Yolu

Büyük işletmenin olmazsa olmazı mavi yaka çalışanlarıdır. İş gücü işletmelerin ürün ve hizmet sağlama potansiyelini oluşturur. Bu nedenle mavi yakalı çalışanların gücünü hafife almayın ve daha yüksek verim daha iyi sonuçlar elde etmek için mavi yakalı çalışanları nasıl motive edeceğinizi merak ediyorsanız bu makale tam size göre!

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre ulaşım, sağlık, imalat, madencilik vb bir çok sekterde 2019 ve sonrası yıllarda mavi yakalı çalışan pozisyonları doldurmakta zorluklar çekmekte.

Mavi yakalı işçi kimdir?

Mavi yakalı işçi, işletmelerin genellikle fiziksel olarak iş yapan işçilerdir. Genelikle hizmet, imalat, madencilik vb birçok fiziki çalışmayı gerektiren işleri içerir. Mavi yakalı işçiler vasıflı ve vasıfsız olabilir ancak her ikisinin de işgücü konusunda performans sıkıntısı vardır. 

Dolayısıyla bu tip çalışanları motive etmek için ektra çaba harcamanız gerekmektedir.

Mavi yaka çalışanlar nasıl motive edilir?

Daha önce de belirttiğim gibi mavi yakalı çalışanın motivasyonu insan kaynakları ve yöneticiler için hiçte kolay bir iş değil. 
Fakat şirketler artık çalışanları ödüllendirmenin ve motive etmenin getireceği faydaların farkında ve çalışanları teşvikler vermek morali ve motivasyonu artırmanın personelleri elde tutmayı ve performansı artıracaktır.

1- Parasal Ödül: Rekabetçi bir maaş ve prim sistemi çalışanları motive etmenize yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için çalışanlar üretkenliklerinin gelirlerine nasıl etkilediğini açıkça anlamalıdırlar. 

Ödül sisteminin oluşturulması şirketlerin türüne ve yöntemine göre farklı şekillerde uygulanabilir.

2- Parasal olmayan faydalar: Bir çok şirketlerde parasal veya primsel ödül sistemi oluşturmak mümkün değildir. O zaman devreye paral olmayan fakat motivasyonu ve bağlılığı artırmakta etkili bir yöntemdir.

Örnek olarak: waffle organizasyonu, çikolata şelalesi, gözleme ikramı vb küçük şeylerle çalışanlarınızın üretkenliğini ve motivasyonunu artırabilirsiniz.

Daha önemlisi bu kurumsal etkinlikler şirketlerin bütçesini zorlamaz ve tüm personeli kapsayarak mavi yaka ve beyaz yakalı personeli bir araya getirebilir ve etkileşimide artırabilirsiniz.

3- Çalışma koşullarını geliştirin: Çalışma koşulları ve üretkenlik birbirini tamamlayan unsurlardır. İyi çalışma koşulları ile çalışanlarınız hem motive olacaktır hem de daha iyi sonuçlar elde edilecektir. Dinlenme alanlarına masa tenisi vb basit makineler koyabilisiniz.

4- Karar verme sürecine katılın: Mavi yaka çalışanlar genellikle üst yönetimle farklı ortamda çalışırlar. Bazen mavi yaka ve beyaz yakalı çalışanlarla toplantılar yapmalısınız. Bu size sadece doğru kararı bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda mavi yakanın kendilerine değer verildiğini hisseder ve sürece dahil olur.

5- Uzan ve kısa vadeli hedefler: Çalışanlarınıza hedefler koyarak onlardan ne istediğinizi açıkça anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Hedefleri belirlerken gerçekçi olmakta ve hedeflerin ulaşılabilir olduğuna emin olun. Hedeflerini başarılını takip ederek beklentileri karşılayan çalışanları takdir etmeyi unutmayın.

Mavi yakalı çalışan sıkıntısı devam ederken, şirketlerin ve yöneticilerin çalışanları elde tutma konusunda extra caba harcaması ve yaratıcı olmaları gerekiyor. Parasal veya paral olmayan faydalar sağlarken güvenli bir çalışma ortamı sunmak, yeni mezunları ve çalışanları elde tutmaya yardımcı olacaktır.

Şirketler çalışanlarına yatırım yaptığı sürece iş gücü krizine dayanma gücü o kadar yüksek olacaktır.

Blog